TARINAT NIMIEN TAKAA

Instagramiani (@lottawin) seuraavat huomasivat ehkä viikonloppuna, että tyttäremme ristiäisiä vietettiin. Me olemme tyttöä kutsuneet hänen etunimellään jo syntymästä asti ja muutamat läheisetkin sen jo tiesi ennen lauantaita. Toisia nimiä ei kuitenkaan kukaan muu meidän vanhempien ja papin lisäksi tienneet.

Tyttäremme nimeksi tuli Lilja Anna Alexa.

Olen saanut kysymyksiä nimeen liittyen, miten siihen päädyttiin ja onko nimien takana jokin tarina.

Kirjoitin aikaisemmin postauksen nimivaihtoehdoista, joita meillä matkan varrella oli. Nimeä emme oikeastaan miettineet ennen rakenneultraa. Ultran jälkeen teimme mieheni kanssa listat nimistä, joista pidämme.
Lilja oli itseasiassa ensimmäinen oma ehdotukseni. Mieheni piti nimestä heti ja halusi laittaa sen omallekin listalle ensimmäiseksi, mutta pyysin (käskin, haha) häntä tekemään omat listansa.

En edes muista, miten juuri tämä nimi tuli mieleeni ensimmäisenä, mutta nimellä ei ole sen suurempaa henkilökohtaista merkitystä, mutta tunnen kyllä yhden Liljan. Kun vaihdoin lukioon Helsinkiin vuonna 2008, tutustuin erääseen Liljaan. En tuntenut uudesta koulusta juuri ketään ja eräs miespuolinen ystäväni oli kai vähän huolissaan minusta ja kertoi tuntevansa erään tytön sieltä koulusta. Hän järjesti sitten aamiaisen kahvilaan tämän Liljan kanssa ennen ensimmäistä koulupäivääni, jotta minulla olisi joku jonka kanssa mennä uuteen kouluun. Aika söpöä. Muistan miettineeni silloin jo, että onpa tällä tytöllä kaunis nimi. En silloin miettinyt lapsien nimiä luonnollisestikaan, enkä tämän Liljan kanssa ole tekemisissä tänä päivänä enää, mutta jotenkin se nimi näemmä jäi kuitenkin takaraivoon.

Me ei oltu vielä ennen vauvan syntymää lyöty Lilja -nimeä lukkoon, vaan meillä oli myös vaihtoehtona mieheni ehdotus Nea. Sillä nimellä ei ole mitään tarinaa, kiva nimi vain. Arvelimme, että lapsen syntymän jälkeen tietäisimme mikä hänen nimensä on. Niinhän siinä kävi, heti kun sain vauvan synnytyssalissa rinnalleni, kerroin miehelleni, että minusta hänen nimensä on Lilja. Mieheni oli samaa mieltä.
Vauvan toiseksi nimeksi piti tulla Isla. Nimi, johon olin itse todella ihastunut mutta mieheni ei halunnut sitä etunimeksi. Meillä oli nimien kanssa pieni jännitysmomentti, sillä veljeni tyttö syntyi heinäkuun lopussa ja me emme tienneet, mikä hänen nimekseen tulisi. Minusta nimiä ei voi eikä pidä varata, vaan come first, serve first -meininki. Yritin siis olla kiintymättä liikaa mihinkään nimeen ja tiedostin, että jokin tyttäremme nimistä saattaisi vielä muuttua.

Niinhän siinä sitten kävi, että syyskuussa veljeni tytön, jonka kummeina meillä on kunnia olla, ristiäisissä kuulimme, että tytön nimeksi tuli Isla. Nopea tuijotus kesken kastetilaisuuden mieheni kanssa vahvisti, että Isla -nimeä ei meidän tytölle tule. Riittää, että meillä on yksi kaunis pieni Isla elämässämme.

Kummitytön toiseksi nimeksi tuli Anna. Se on myös oma toinen nimeni ja se oli mummini etunimi. En itseasiassa ole koskaan liiemmin pitänyt nimestä Anna itselläni, vaikka minulla on elämässäni pari aivan ihanaa Annaa ja nimi sopii heille kuin nakutettu. Tästä syystä yllätyin itsekin, että yhtäkkiä halusin antaa lapsellemme tuon nimen toiseksi nimeksi. Liikutuin kummityttöni ristiäisissä siitä, että he olivat halunneet antaa mummin nimen tytölle. Sillä sekunilla tiesin, että niin minäkin haluan tehdä. Onhan se myös ihanaa, että sekä minulla ja Liljalla että sitten serkkutytöllä Islalla, on yksi yhteinen nimi.
Entäs sitten nimi Alexa? Tämä nimi on ollut vuosia jo yksi suosikeistani, mutta veljeni nimen ollessa Alexander, en voisi kuvitellakaan, että tyttäremme kutsumanimi olisi Alexa. Tykkään kai vain noista Alex -alkuisista nimistä. Itseasiassa olen miettinyt, että jos joskus saamme pojan haluaisin, että hänellä olisi toisena tai kolmantena nimenään veljeni etunimi Alexander. Haluaisin kyllä, että pojalla olisi myös jokin nimistä yhteinen isänsä kanssa niin, kuin minulla on tyttäreni kanssa.

Teimme kaikki päätökset nimestä yhdessä mieheni kanssa, vaikka nimet olivatkin kaikki minun ehdotuksia. Mieheni vain sattui pitämään samoista nimistä. Muut nimet, jotka olivat minun ehdotuksiani (esimerkiksi Ellie), mieheni torppasi täysin.

Tyttäremme on kahden kuukauden aikana saanut jo niin monta lempinimeä. Suosituimpia taitaa olla Lilli, Lilypad (How I met Your Mother -fanit tietää), Liltsu ja Lillukka. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

5 kommenttia:

 1. Käyn välillä aina kurkkimassa sun instaa, että mitä teille kuuluu. :-) Teidän tyttö on niin nätti! Ja onnea hänelle ihanasta nimestä.
  Aina kun joku saa vauvan, ensimmäiseksi yritän katsoa kummalta vanhemmista hän näyttää. Liljan kohdalla en ole vieläkään varma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kovasti! <3 Hän on kyllä hurmaava. No niimpä! Samaa me täällä arvuutellaan, vastasyntyneenä hän näytti aivan isältänsä, mutta nyt tuntuu omia vauvakuviani katsoessa, että on paljon samaa näköä. :D Silmät on kyllä isältänsä ja huulet minulta, taitaa siis olla aika hyvä sekoitus. :D

   Poista
 2. Musta on niin hauska kun teijän tarina on ylipäänsä tosi samanlainen ku meillä ja nyt tosiaan teidän lapsi sai myös nimen, joka on meillä (ei siis vauvaa vielä, mutta ollaan tehty jo nimilistoja :D) listalla. Isla on siellä ykkösenä, niinkuin aiemmin taisin mainitakin ;). Myös Anna tulee luultavasti olemaan lapsen nimessä, jos tyttö saadaan, koska se on meillä molempien suvussa lähisukulaisella. Ihanan nimen teidän tyttö sai <3
  -Jenppu

  VastaaPoista
 3. Hei. Mitkä on sinun ja miehesi koko nimet?

  VastaaPoista
 4. Voi kuinka ihana nimi! Mun toinen nimeni on Anna, ja se on mun mielestäni todella ihana nimi! :-) Sitten taas Lilja on ollut jo siitä lähtien kun olin 10v sellainen nimi, jonka ajattelen antavani tyttärelleni jos sellaisen joskus saan. Myös mun avopuoliso tykkää nimestä LLilja.Tuo teidän antama kolmas nimi Alexa on myöskin niin upea! Kaunis nimi kauniille tytölle <3

  VastaaPoista

- DESIGNED BY ECLAIR DESIGNS -