Mitä tehdä päivisin vauvan kanssa?

Kysymys, jota olen kysynyt useaan otteeseen itseltäni tämäm vuoden aikana. Mitä näin pienen kanssa voi tehdä, mistä molemmat nauttisimme? Todellisuudessahan alle 1-vuotias ei tarvitse montaa ärsykettä päivässä, sillä kaikki on uutta ja jännittävää. On kuitenkin kivaa, kun päivässä on muutakin yhteistä tekemistä, kuin leluilla leikkiminen, syöminen ja juttelu.

Kokosin listan asioista, mitä me ollaan Liljan kanssa tykätty päivisin tehdä:

Oodi -kirjasto

Me ollaan tykätty käydä tuossa uudessa valtavassa kirjastossa ja erityisesti yläkerran leikkimatolla, missä tapaamme aina samanikäisiä lapsia. Lilja tykkää myös kiivetä ylös portaita ja erilaisia tasoja ja niitähän tuossa rakennuksessa riittää. Oodissa on myös tarinahuone, mutta siellä emme ole vielä käyneet, mutta varmasti käymme, kunhan Lilja on vähän isompi. Oodissa järjestetään myös viikonloppuisin paljon toimintaa lapsille, mutta me olemme käyneet täällä nimenomaan arkipäivisin. 

Vauva-uinti 

Tämä on Liljan ainoa virallinen harrastus. Olemme käyneet vauva-uinnissa siitä asti, kun Lilja oli kolme kuukautta. Harrastus on ollut erittäin hyvä Liljan motoriikan kehittymisen kannalta, mutta myös sosiaalisten taitojen. Hetken itseasiassa pohdimme mieheni kanssa, että lopettaisimmeko tämän harrastuksen hetkeksi, sillä vuoden ikäisenä Lilja tuntuu vähän liian isolta vauvojen ryhmään, mutta samalla liian pieneltä perheuinti-ryhmään. Tulimme kuitenkin siihen lopputulokseen, että Lilja rakastaa vettä ja myös sitä, että täällä tapaamme aina hänelle tuttuja vauvoja. Siellä jutellaan toisilleen, läiskytetään vettä yhdessä, nauretaan, laulellaan ja vilkutetaan toisilleen – eihän tuota voi viedä Liljalta! Tästä syystä maanantait on meillä heittämällä viikon paras päivä! Sormimaalaaminen

Mietin pitkään onko Lilja liian pieni kokeilemaan sormivärejä, mutta sitten ostin Kaarna Livingiltä Neogrün sormivärisetin, jolla uskalsin antaa Liljankin kokeilla taiteellista puoltaan. Nämä sormivärit sisältävät ainoastaan luonnonmukaisia aineita, ovat täysin myrkyttömiä, eikä tuotteissa ole myöskään yleisimpiä allergeeneja (kananmuna, maito, kala, maapähkinä, soija). Toki on huomioitava, että alle 3-vuotias saa näitä käyttää vain aikuisen valvonnassa. Suuhun meni vähän, mutta yllätyksekseni suurin osa päätyi ihan paperille ja Lilja on nyt tehnyt kaksi taideteosta: toisen teoksen nimi on Ruska ja toisen Syysmyrsky. Plussaa myös siitä, että värit lähtee helposti myös vaatteista ja huonekaluista.

Leikkipuisto

Vein Liljan ensimmäisen kerran leikkipuistoon, kun hän oli 4 kuukautta. Vähän aikaa emmin, että onko hän sinne ihan liian pieni, mutta aloitimme siitä, että hän oli meidän sylissä keinussa. Siitä hän sitten siirtyi nopeasti vauvakeinuun ja se oli rakkautta ensikokeilulla. Lilja rakastaa edelleen kiikkumista, mutta viimeaikoina ollaan myös siirrytty liukumäkeen ja hiekkalaatikolle. Leikkipuistossa myös helposti tutustuu muihin vanhempiin!Perhetalot ja niiden ohjatut ohjelmat

Meidän lähellä sijaitsee Perhetalo Betania, jonka palveluista olen tykännyt kovasti. Sinne voi mennä pitämään vauvatreffejä kavereiden kanssa, jos kukaan ei jaksa siivota kotona. Siellä on lapsille paljon leluja ja muutenkin turvallinen ympäristö. Siellä on jopa ohjaajia, jotka voivat hetken katsoa lapsesi perään, kun käyt ostamassa kahviosta kahvin ja pullan (ööh, 2€ yhteensä!!). Ollaan käyty myös ohjatuissa ohjelmissa, kuten laulutuokiossa ja vauvojen temppuradassa, jotka olivat molemmat tosi kivoja. On kiva nähdä muita alueen vanhempia ja vauvoja, joihin ei muuten välttämättä olisi minkäänlaista kontaktia.

Lastenohjelmat

Kyllä, niille hetkille kun olette kotona ja haluan itse ottaa rennosti. No shame. Liljan lempparit on tällä hetkellä Youtubesta ruotsinkieliset Babblarna ja Aarne Alligaattori. Tästä toisesta löytyy siis myös suomenkielinen versio!


Toivottavasti joku sai näistä vinkkejä omaan tekemiseen lapsen kanssa ja saa jakaa kommenttikenttään omia lemppariaktiviteettejä, mitä voi pienen lapsen kanssa tehdä!

- DESIGNED BY ECLAIR DESIGNS -