Koronakevät ja vauvabuumi!

 Tämä vuosi on ollut poikkeuksellinen kaikin puolin, mutta vuodessa on ollut myös paljon hyvää. En ole koskaan kokenut samanlaista vauvabuumia, kuin mitä nyt on. Tuntuu, että vauvauutisia on putkahdellut niin lähipiirissä kuin somemaailmassakin alkuvuodesta asti eikä loppua näy. Viikottain olen saanut iloita siitä, että joku tuttu tai somessa seuraamani odottaa vauvaa.  

Puhuin tästä myös muutama päivä sitten Instagram storyssä ja siitä, miten kiitollinen ja onnellinen olen siitä, että itsekin olen tällä hetkellä raskaana ja erityisesti siitä, että tulin nopeasti raskaaksi, kun sitä toivoimme. En voi edes kuvitella, miten pahalta monesta vauvaa toivovasta tällä hetkellä tuntuu, kun some täyttyy vauvauutisista. Miten pahalta ja epäreilulta näiden lukuisten vauvauutisten lukeminen voikaan tuntua, jos on haaveillut ja yrittänyt raskautua jo ehkä jopa vuosia? Haluan lähettää halauksen jokaiselle, joka tällaisten vaikeuksien ja tunteiden kanssa kamppailee ja toivon, että löydätte silti iloa ja toivoa minunkin niin vauvatäyteisestä sisällöstäni. En myöskään tarkoita tällä huomiolla sitä, ettei omasta raskaudesta kuuluisi iloita, vaan siitä nimenomaan pitää iloita ja olla kiitollinen. 

Osittain vauvabuumi selittyy sillä, että oma ikäluokkani on juuri siinä iässä, kun perhettä usein perustetaan. Liljaa odottaessa taisin tuntea vain neljä samaan aikaan raskaana olevaa – nyt luku on huomattavasti korkeampi. Nyt on myös tosi monta kaveria, jolla on Liljan ikäinen esikoinen ja he odottavat nyt toista lastaan. Olen erityisesti Liljan vauvavuonna tutustunut useaan äitiin ja onhan 2-3 vuotta varmaan se tavallisin ikäero lapsille. 

Olen avoimesti kertonut täällä blogissa myös, että itsekin koin valtavaa vauvakuumetta viime syksynä. Minun kohdallani vauvakuume oli enemmänkin sisaruskuume. Haaveilin enemmän siitä, että meillä olisi kaksi lasta, kuin vauvasta. Nyt raskausaikana on tullut ihan oikea vauvakuumekin, enkä malta odottaa saadaan toinen pieni tyttö meidän syliin. Viime syksynä kadehdin muiden raskautumisia, vaikka samalla en ollut valmis siihen itse. Olin ikionnellinen muiden puolesta, mutta samalla mietin "olisinpa minäkin". Miehelleni tämä oli varmasti aika hämmentävää aikaa, kun samalla kuitenkin halusin pitää tiukasti ehkäisystä kiinni. Olin aina ajatellut, että noin kolmen vuoden ikäero olisi kaikista paras, mutta jossain vaiheessa matkan varrella se muuttui kahden ja puolen vuoden ikäeroon luettuani netistä ideaalista ikäerosta lapsien välillä. Syksyllä sovimme, että jättäisimme ehkäisyn vuodenvaihteessa pois, mutta sitten kun se päivä tuli, en ollutkaan siihen valmis. Minusta tuntui siltä, että alkusyksystä olisi hyvä aika alkaa yrittämään.

Tein kuitenkin toivotun positiivisen raskaustestin huhtikuussa. Mikä oli muuttanut mielemme? Ihan suoraan sanottuna korona. Puhutaan koronavauvoista ja meidän tuleva pikkutyttö on kyllä niin rehellisesti sitä. Tulevaisuuden #quaranteen. Muuttunut maailmantilanne sai meidät avaamaan silmämme ja ymmärtämään mikä on meille se kaikista tärkein tällä hetkellä – perhe. Ei enää ajateltu, että kummankaan ura saisi olla meidän lapsien isompaan ikäeroon syynä. Perhe menisi nyt kaiken edelle ja niin minä sitten kolme viikkoa tästä keskustelusta seisoin mieheni edessä positiivisen raskaustestin kanssa. 

Aluksi olin ihan kauhuissani, miten nopeasti kaikki oli mennyt. Onnellinen, mutta silti vähän epävarma olisiko tämä sittenkään niin hyvä juttu. Kaksi vuotta ja vajaa kaksi kuukautta tuntui tosi pieneltä ikäerolta. Tuntui siltä, että Lilja tulisi olemaan itsekin ihan vauva toisen lapsen syntyessä. Huoletti, että tulisiko hän ymmärtämään mitään tilanteesta ja tulisiko hän tuntemaan itsensä syrjäytetyksi? Joutuisiko hän kasvamaan isommaksi liian aikaisin ottaessaan isosiskon roolin? Vietin tunteja Googlessa ja katsoin Youtubesta videoita lapsien ikäerosta. Kyselin kokemuksia jopa tutuilta ja lähes tuntemattomilta, joiden lapsilla tiesin olevan suunnilleen sama ikäero. Onneksi nopeasti alkoi tuntumaan, että tämähän on ihan mahtavaa. Arkemme tulee varmasti olemaan myös ajoittain haastavaa, mutta se antaa varmasti sitäkin enemmän. 

Minun tullessani raskaaksi oli siis koronakriisi iskenyt ja tietoisesti halusimme silti juuri nyt toisen lapsen. Monet varmaan ajattelivat maailmanlaajuisen pandemian aikana, että nyt olisi pelottavaa olla raskaana. Mitä jos itselle tulee korona? Mitä jos perheen taloustilanne kärsii? Fakta on se, että milloin vain voi tapahtua mitä vain. Meitä asia ei pelottanut, vaan näimme tämän juurikin aikana, jolloin uran sijaan on hyvä keskittyä perheeseen. Tulevat vuodet tulevat varmasti olemaan taloudellisesti monella työpaikalla rankkoja koronan jälkimainingeissa, joten on ihan loistava aika olla kotona lapsen kanssa. Raskaana olevien tai lapsien ei olla todettu kuuluvan koronaviruksen riskiryhmiin, joten sekin on lohduttavaa. Selkeästi tämän vauvabuumin perusteella voi ajatella, ettemme olleet ajatuksiemme kanssa yksin. 

Kun huhtikuussa sain tietää olevani raskaana, harmittelin hieman sitä, että kaverit joiden tiesin olevan raskaana, synnyttäisivät syyskuuhun mennessä. Ajattelin, että olen sitten yksin viimeisen kolmanneksen raskaana ja vielä vuoden pimeimpään aikaan – taas! Pikkuhiljaa vauvauutisia alkoi kuitenkin tippumaan ja vielä ihan ennätystahtiin! Tänään viimeksi näin kaverin Instagramista, että heille on tulossa toinen vauva maaliskuussa. Tämä oli jo viikon neljäs uutinen ihan omasta kaveripiiristäni! En siis todellakaan odota yksin vaan minun jälkeeni synnyttäjiä kyllä riittää ja ennustan, ettei nämä uutiset hetkessä lopukaan. 

Sain toiveen listata seuraamiani Instagramtilejä, joissa odotetaan tällä hetkellä vauvaa. Tässä tulisi siis pitkä lista niitä: 


@tiiairjala

@operaatioaiti

@nataliaoona

@tiiasusannae

@hennicahalme

@spilledcoffeeandmyboys

@startlivingyourbestlife

@ninapajuniva

@sallasalmela

@friddestenlund

@fortheloveofmoments

@piataimivisuals

@alexadagmar

@tarukatarina

@lindajuhola

@kira_kosonen

@renate.pettersen

@elinaadasofia

@emmamelins

@britthavens

@saracelinaa

@carachatwin

@kenzas

@nordicgrey

@rusinoitajataateleita


Jep, en vitsaillut. Lista on todella pitkä ja kuten sanoin, minusta tuntuu sen pitenevän vielä tässä tulevien kuukausien aikana! Voidaan siis todeta, että somessa odotetaan nyt ja kunnolla! Hauskaa ensi vuoden jälkeen katsoa tilastoja, että kasvoiko Suomessa syntyvyys vihdoin. Siltä ainakin vaikuttaa!  

2 kommenttia:

 1. Juu pitkän lapsettomuuden aikana lähdin facestakin pois kun en kestänyt vauvauutisia pahimmissa tuskissani.
  Nyt kun meille on pian syntymässä toinen lapsi niin on kyllä ollu hurjaa miten joka puolelle tosiaan on nyt tulossa vauvoja <3
  Porukka on sanonutkin että korona vauva tulossa mutta ei loppuvuodesta vielä ollut hajua koronasta muutakun oluena :D
  Meillä siis ennen esikoista 6v lapsettomuus takana tuloksettomien hoitojen jälkeen luomusti. sitten meni yli 4 vuotta että tulin uudestaan raskaaksi taas luomuna mutta se päättyi keskenmenoon ja sitten iski pelko että meneekö taas monta vuotta että tulen raskaaksi ja että tuleeko enää edes ollenkaan mutta meni 5kk ja aloin tälläkin kertaa luomusti odottaa tätä pian syntyvää pientä ihmettä ❤️ Nyt ollaan sitten oltu koko rahan edestä raskaana menossa nyt 41+1 :D
  Työkaveri paras ystävä Hänelläkin on maanantaina laskettuaika joten on ollut mahtavaa kun on ollut todella lähellä odotusystävä ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin, niiden uutisten puskeminen joka tuutista on pakko olla henkisesti raskasta! Ihanaa, että teillekin tulee toinen vauva pitkän odotuksen jälkeen. Ihanaa loppuodotusta ja toivottavasti vauva syntyy pian! <3 Odotuskaverit on kyllä parhautta, mulla onneksi kans niitä useampi ihan lähipiirissä!

   Poista

- DESIGNED BY ECLAIR DESIGNS -