Päiväkodissa aloittaminen – teidän ja meidän päiväkodin omat vinkit!

Kaupallisessa yhteistyössä Tarramonsteri.fi kanssa

Kysyin joku aika sitten Instagramin puolella teiltä, mitä kannattaa ottaa huomioon lapsen aloittaessa päiväkodissa. Kaikki kun on niin uutta ja jännittävää, kun on esikoinen kyseessä! Teiltä tuli ihan älyttömän paljon vinkkejä ja moni teistä myös toivoi, että jakaisin vinkit eteenpäin. Mahtavaa, että niin monella teistäkin on lapsen päiväkodin aloitus ajankohtaista niin voidaan yhdessä elää tätä aikaa ja antaa toisillemme vertaistukea.

Oli ihana huomata, miten seuraajieni joukossa on paljon äitejä mutta myös päiväkodissa työskenteleviä. Tällä tavoin sain varmasti kerättyä itselleni ja teille mahdollisen kattavasti vinkkejä siihen, mitä huomioida ennen ja kun lapsi aloittaa päiväkodissa.


Nimitarrat lapsen vaatteisiin


Tämä oli vinkki, jonka lähes jokainen antoi! Lapsen nimen merkkaaminen omiin tavaroihin on varmasti edellytys sille, jos koskaan haluat saada vaatteet takaisin kotiin päiväkotipäivän jälkeen. Olen kuullut, että ihmiset kirjoittavat tussilla nimet vaatteiden pesulappuihin, apteekista ostetaan ihoteippiä, mihin kirjoitetaan nimi ja on vaikka mitä viritelmiä, mutta kaikista suosituin vaihtoehto vaikutti olevan nimikointitarrat! Nimitarroja itseasiassa kaikki te, jotka vinkkejä annoitte, suosittelitte!

Tilasin Liljan vaatteisiin söpöjä nimitarroja tarramonsteri.fi -verkkokaupasta, missä tarrat sai suunnitella itse. Värin, mallin ja fontin lisäksi sai valita vielä söpön kuvan tarraan! Verkkosivulla näkee, miltä suunnittelemasi nimitarra tulee näyttämään. Heiltä löytyy myös valmiita teemapakkauksia ja omaan tilaukseeni kuului myös tämä "Prinsessan elämää" -teemainen tarrapakkaus, joka sopii meidän perheen omalle prinsessalle varsin hyvin. Tähän pakkaukseen kuuluu 80 kpl pyöreää tarraa eri väreissä, joita nimen lisäksi koristaa eri prinsessateemaan sopivaa kuvaa. Huomasin vaatteita nimikoidessa, että näitä kannattaa tilata kerralla paljon. Yhdellä arkilla ei vielä tee mitään, kun ottaa huomioon, että oikeasti lapsen kaikki tavarat on nimikoitava!

Nimitarrat ovat myös vaatteen jälleenmyyntiä ajatellen hyvä vaihtoehto. Kirpputoreilla törmää aina välillä tusseilla nimettyihin tuotteisiin ja ne voivat sitten aiheuttaa hämmennystä. Liljan käytettyinä ostetuissa kurahousuissa lukee esimerkiksi isolla "Estelle". Pitääkin muistaa peittää se nimi ja iskeä päälle oma Lilja-tarra!

Miten kiinnittää nimitarra ja nimilappu?


Valikoimasta löytyy liimattavia nimitarroja sekä silitettäviä nimilappuja. Liimattavat soveltuvat lähes minkä tahansa vaatteen, asusteen, kenkien, tavaran tai esineen nimikointiin. Liimattava tarra kannattaa kiinnittää kiiltäväpintaisiin ja ohuisiin pesuohjelappuihin. Liimattavaa tarraa ei kannata kiinnittää suoraan vaatteen kankaaseen, sillä ne eivät silloin yleensä kestä pesukonetta. Oikein kiinnitettynä tarra kestää hyvin kulutusta ja pesukonepesua. Kengissä tarra kannattaa kiinnittää kantapään kohdalle tai sisäpuolelle kengän varteen.

Silitettävät nimilaput kannattaa kiinnittää sellaisiin vaatteisiin tai asusteisiin, joihin liimattavat nimilaput ovat hankalia kiinnittää. Tällaiset ovat esimerkiksi sukat, fleecekangas, villahanskat, vaatteet sekä asusteet ilman pesulappuja, joihin tarran voisi kiinnittää.



Tarramonsteri.fi löytyy monenlaisia nimitarroja ja -lappuja. Omat suosikit olivat minipilkut pupun kuvalla, Prinsessan elämää -teemapakkaus sekä monsteritarra piparin kuvalla.


Minulla on teille myös alennuskoodi "LIFOL20", jolla saatte 15% alennusta Tarramonsteri.fi -verkkokaupan tuotteista. Koodi on voimassa perjantaihin 6.3.2020 asti.


Ei pitkiä hyvästejä


Lapsen jättäminen päiväkotiin tuntuu varmasti aluksi pahalta, varsinkin jos lapsi rupeaa itkemään. Hyvästit kannattaa sanoa mahdollisimman nopeasti, jotta asiasta ei tehtäisi isompaa numeroa. Meillä tämä hoidetaan vielä niin, että mieheni vie Liljan aamuisin ja se tuntuu olevan Liljalle vähän helpompaa, koska hän on enemmän minun perääni. Olen päiväkodissa huomannut, että useammalla lapsella päiväkotiin tuominen hoidetaan juuri näin, että isä tuo.


Teippivaipat päiväkotiin


Meidän päiväkodin johtajan kanssa puhuessa kävi ilmi, että päiväkodin henkilökunta toivoo, että päiväkodissa käytettäisiin teippivaippoja. Tätä en ollut edes miettinyt aikaisemmin ja oli hyvä, että asia tuli puheeksi, sillä meillä käytetään muuten vain housuvaippoja. Teippivaippojen käyttöön löytyy täysin looginen syy, sillä ne ovat paljon nopeammat ja helpommat vaihtaa ilman, että esimerkiksi pihalla tarvitsisi riisua kaikkia vaatteita ja kenkiä.

Päiväkotiin viedään oma vaippapaketti ja tarkistetaan aina, että lapsen lokerossa/kaapissa on niitä tarpeeksi. En ollut jotenkin aikaisemmin miettinyt, että Liljalla olisi päiväkodissa joku oma paikka tavaroille repun lisäksi.


Paljon vaihtovaatteita


Tätä kaikki sanovat. Mikä on paljon? Mikä on sopivasti? Mikä on liikaa? Onko esimerkiksi kolme vaatekertaa hyvää? Sen verran minä ajattelin pakata reppuun. Mitä olen katsonut muiden hyllyjä Liljan päiväkodissa ja puhunut muiden äitien kanssa se vaikuttaa olevan aika normaali määrä.


Ulkovaatteet joka säähän


Päiväkodissa ulkoillaan säällä kuin säällä – tämä tuli selväksi heti ensikättelyssä! Aikaisemmin olen usein voinut valita lähdemmekö Liljan kanssa ulos huonolla säällä ja siksi meillä ei aikaisemmin ole käytetty esimerkiksi kurahousuja. Mutta niinhän sitä sanotaan, ettei ole huonoa säätä, on vain huonoja vaatteita. Me hankimme siis päiväkotia varten sadeasun, johon kuului sadetakki ja kurahousut. Tämän lisäksi ostin myös kurahanskat ja kumisaappaat saimmekin Liljan serkulta. Liljalla on toppahaalari, fleecehaalari, merinohaalari, softshellhaalari – let's face it, kaikki haalarit! Ja jokaiselle on aikansa ja paikkansa, joten sanoisin, että nämä kaikki on hyvä olla.

Ulkovaatteiden lisäksi on hyvä olla useammat käsineet, koska niitäkin hukkuu. Tietysti on oltava myös eri käsineitä eri säille. Mietin myös, että pitäisikö ostaa Liljalle kevääksi sadehattu.




Turvaesine


Monella lapsella on päiväkodissa mukana turvaesine. Liljan tärkein esine on ehdottomasti hänen pupupehmolelunsa, jonka nimi on kekseliäästi "Puppe". Me tehtiin niin, että ostettiin Puppe 2.0, koska ei haluttu ottaa riskiä, että maailman tärkein lelu hukkuu. Rehellisesti sanottuna ei myöskään haluttu ottaa riskiä, että Pupesta tulisi bakteeripesäke, joka toisi kaikki päiväkodin pöpöt meille kotiin. Hänen käsiään kun ei voi pestä. Harmiksemme emme löytäneet saman väristä pupua, vaan uusi on vaaleanpunainen, kun taas the original Puppe on harmaa.

Meidän päiväkodissa on myös seinällä julisteet, missä on jokaisen lapsen perheen kuvia. Jokaisella lapsella on siis oma juliste, minkä vanhemmat ovat askarrelleet ja julisteesta lapsi voi sitten yksin tai yhdessä hoitajan kanssa katsoa kuvia vanhemmista tai muista tärkeistä ihmisistä. Olen kuullut, että joissakin päiväkodeissa on käytössä myös valokuva-albumi.


Sisätossut


Meillä on Liljalla Slipstopit, mutta totesin aika nopeasti, että paksummat tossut olisivat hyvät, sillä päiväkodissa pestään itse käsiä kokoajan ja silloin Slipstopit kastuvat helposti. 


Suora yhteys hoitajien ja vanhempien välillä


Jos joku askarruttaa, kysy. Jos haluat, että tietyissä tilanteissa toimitaan tietyllä tavalla, kerro siitä heille. Joskus voi olla vaikea sanoa suoraan, mutta päiväkodin henkilökunta ei ole mitään ajatuksen lukijoita. Minua on helpottanut paljon se, että henkilökunta on kysynyt paljon kysymyksiä meistä ja tuntuu, että Lilja kohdataan päiväkodissa yksilönä. Mulla on myös tärkeää kysy heiltä, miten Lilja käyttäytyy, kun en ole paikalla. Se on usein nimittäin täysin eri tavalla, kun mitä minä näen.


Päiväkotiin tutustuminen


Helsingin kaupunki suosittelee kahden viikon tutustumisjaksoa päiväkotiin. Tässä on hyvä huomioida se, että ainoastaan yksi viikko on ilmainen ja toisesta viikosta eteenpäin päiväkotimaksu alkaa rullaamaan. Toisella viikolla ei siis myöskään voi nostaa Kelalta esimerkiksi kodinhoidontukea.

Ensimmäisenä viikkona kävimme aluksi vain tunnin päivässä leikkimässä päiväkodin pihalla ja loppuviikosta pidensimme päiväkodissa oloa niin, että olimme pihaleikkien lisäksi tunnin sisällä leikkimässä. Minä olin kokoajan mukana ja tällä ensimmäisellä viikolla lapsi oli kokonaan minun vastuullani.

Toisena viikkona aloimme harjoittelemaan sitä, että minä poistun hetkeksi ja päivä päivältä olen pidempään poissa. Tällä viikolla mukaan kuvioihin tuli myös lounaat, päiväunet ja välipalat. Voisin kirjoittaa tästä tutustumisesta ihan oman postauksen, koska tämä oli ainakin minulle se asia, mikä herätti eniten kysymyksiä ja olin yllättynyt, miten tutustuminen toteutettiin.

Usealla paikkakunnalla, kuten Helsingissä ruotsinkielisellä puolella, päiväkodin työntekijät tulevat myös kotikäynnille ennen päiväkodin aloitusta. Silloin he tutustuvat lapsen tarpeisiin, perheeseen ja teillä on mahdollista kysyä teitä askarruttavia asioita. Tämä on mielestäni ihan loistava käytäntö ja harmi, ettei se ole jokaisella paikkakunnalla käytössä.


Puhu lapselle päiväkodista


Meillä Lilja aloitti ruotsinkielisessä päiväkodissa, joten yritän päivän mittaan toistaa paljon sanaa "dagis" = päiväkoti. Aina, kun lähdetään kotoa kohti dagista, kerron sen hänelle. Kun tullaan portista sisään kerron, että nyt ollaan dagiksessa. Päiväkodin henkilökunta suositteli myös, että ennen tutustumisjaksoa voisi käydä katsomassa päiväkotia silloin, kun se on kiinni. Me ei ehditty tätä tekemään, kun aloitus tuli niin vauhdilla sen jälkeen, että saimme tietää paikasta.


Iltojen rauhoittaminen


Illat kannattaa suosiolla rauhoittaa aloituksen yhteydessä. Päiväkodissa oleminen on lapselle paljon raskaampaa, kun kotona oleminen, joten lapsi väsyy enemmän. Me olemme pyyhkineet kalenterimme ainakin ensimmäisen kuukauden osalta ja sopineet mieheni kanssa, että päiväkodista tullaan suoraan kotiin. On mahdoton vielä sanoa, milloin Lilja sopeutuu päiväkotiin ja siksi mulle onkin ollut tärkeää ilmoittaa myös läheisille ja ystäville, että tullaan hetki olemaan vain perheen kesken iltaisin kotona eikä olla niin sosiaalisia, kuin yleensä.





Huomenna minä palaan töihin ja on luvassa Liljan ensimmäinen ihan oikea pitkä päiväkotipäivä. Jännittää, surettaa, mutta silti on sellainen fiilis, että asiat menee hyvin. Onko teidän lapsi juuri aloittamassa päiväkotia? :)


2 kommenttia:

  1. Tsemppiä muutokseen! <3

    Meillä jo hoidossa kauemmin ollut, kun on jo 5-vuotias.
    Alussa oli itkuinen, kun jätettiin. Itku onneksi yleensä lakkasi melko pian, kun olin lähtenyt pois näkyvistä.

    https://www.kotonajakaupungilla.fi/

    VastaaPoista
  2. Ihania ja hyviä pointteja koko postaus täynnä! 😍 Tsemppiä aloitukseen! Alkuun voi tuntua hankalalta, mutta kyllä se varmasti lähtee sujumaan ❤️ terveisin: Lastenhoitaja alle 3v ryhmästä!

    VastaaPoista

- DESIGNED BY ECLAIR DESIGNS -