Kirje nuorelle itselleni

Rakas Lotta,

Sinulla on tällä hetkellä aika kiireinen elämä. Käyt yläastetta, harrastat tanssia ja sinulla on paljon ystäviä.

Olet vihainen vanhemmillesi, koska he palkkasivat sinulle kotiin kesäksi yksityisopettajan, joka opettaisi sinulle niitä kouluaineita, joita et oikein ymmärrä. Sinua hävettää ihan hirveästi kertoa ystävillesi, että et voi viettää heidän kanssaan aikaa päivisin, sillä sinun pitää opiskella päivisin kemiaa, matematiikka ja biologiaa. Vanhempasi tarkoittavat hyvää ja on täysin heidän ansiota, että pääset myöhemmin haluamaasi lukioon opiskelemaan – ja valmistut vielä ihan hyvällä todistuksella. Myöhemmin valmistut vielä ammattikorkeakoulustakin! Tulet vielä ymmärtämään, miten huikeat vanhemmat sinulla on ja toivot, että sinusta tulisi edes puoliksi yhtä hyvä vanhempi omalle lapsellesi.

Vapaa-aikasi menee kahden parhaan ystäväsi kanssa ja sinusta tuntuu, että he tulevat olemaan parhaita ystäviäsi koko loppuelämän. Näin ei tule olemaan, mutta näillä tytöillä on edelleen erityinen paikka sydämessäsi. Tuntuu hassulta kertoa tämä sinulle nyt, mutta et ole edes vielä tavannut ystävääsi, josta tulee lapsesi kummitäti!

Viikonloppuisin juhlit paljon ystäviesi kanssa ja alkoholia kuluu paljon. Olisit joskus voinut ottaa vähän rauhallisemmin, mutta jälkikäteen mietittynä, olen onnellinen, että sinulla oli hauskaa. Äitisi oli sinusta usein huolissaan, mutta käyttäydyit useimmiten fiksusti. Onneksi sinulla on myös poikaystävä, joka pitää sinusta huolta, vaikka sinua välillä ahdistaa näin nuorena sitoutuminen. Tulet muistelemaan näitä iltoja vielä yli kymmenen vuotta myöhemmin ja muistat edelleen kaikki yksityiskohdat, ne tunteet ja sen, miten hauskaa teillä oli. Olen onnellinen, että nuoruutesi oli huoletonta aikaa, sillä vanhempana tulet tekemään niin paljon töitä, ettet tule edes ammattikorkeakoulussasi osallistumaan yksiinkään sitseihin.Voisit välillä kohdella poikaystävääsi vähän paremmin. Kärsit mustasukkaisuudesta ja sinun on vaikea luottaa muihin ihmisiin, mutta usko pois – elämä on niin paljon helpompaa, kun otat vähän rennommin. Hän ei ole se mies, kenen kanssa päädyt naimisiin, mutta hän tulee olemaan merkittävä henkilö elämässäsi, hänestä tulee yksi sinun parhaista ystävistä. Eronne tulee olemaan surullinen asia, mutta jälkikäteen mietittynä niin luonnollinen päätös kauniille suhteelle. Sinä olisit toki voinut hoitaa eron vähän paremmin, hän todella välitti sinusta ja halusi sinun parasta. Kuulostaa hassulta nyt, mutta lähes kymmenen vuotta eron jälkeen hän on edelleen yksi parhaista tyypeistä, jonka tunnet ja hän on sinulle ihan uskomattoman tärkeä. Olette viikottain tekemisissä ja tulet istumaan vielä vuosia myöhemmin hänen perheen joulupöydässä aina joulupäivänä.

Yritä myös välillä hillitä tunteitasi, kun poikaystäväsi pikkuveli koettelee hermojasi ja huudatte toisillenne kilpaa kerroksista toisiin. Tämä kaikki johtuu vaan vaikeasta teini-iästä ja teistä tulee vielä toisillenne tärkeitä ystäviä, perheenjäseniä, ja yhtäkkiä häntä ei enää olekaan ja sinulla on häntä ihan valtava ikävä. Hän kuitenkin tiesi, miten paljon hänestä välitit. Ne teiniajan riidat eivät olleet kovinkaan merkityksellisiä, vaikka ne sillä hetkellä tuntuivat niin isoilta.
Kaipaat ihan hirveästi toiseen kotiisi Helsinkiin, eikä Oulussa asuminen tunnu omalta. Vuosia myöhemmin tulet kuitenkin kaipaamaan Oulua, etkä malta odottaa, että pääsisit siellä käymään. Et edelleenkään haluaisi asua siellä, vaan tulet olemaan erittäin onnellinen Helsingissä ja sinne muuttaminen oli ehdottomasti yksi parhaita päätöksiä, jonka olet tehnyt.

Kun muutat Helsinkiin, elämäsi alkaa muuttua. Tutustut uusiin ihmisiin ja näistä ihmisistä tulee sinun tuki ja turva, sinun parhaat ystäväsi. Onneksi olet luonteeltasi kiltti, etkä halua, että kukaan olisi yksin. Ensimmäisenä päivänä ammattikorkeakoulussa haet porukkaasi hiljaisen ja ujon tytön, joka ei tunne ketään, jotta hänen ei tarvitsisi olla yksin. Hänestä tulee yksi parhaista ystävistäsi ja tulet olemaan kiitollinen hänestä joka päivä. Tämä hiljainen tyttö tulee tulevaisuudessa toimimaan häissäsi kaasona.

Niin ne häät. Koko teiniajan kestänyt parisuhteesi tulee päätökseen, mutta samalla ymmärrät, että olet rakastunut yhteen parhaaseen ystävääsi. Siihen poikaan, jolla on ne isot housut ja jolla on maailman surkein suuntavaisto. Jep, siihen tyyppiin, jolla junamatka Vantaalta Ouluun kestää lähes vuorokauden. Et ehkä voi kuvitella sitä nyt, mutta ihastumisen vuoksi olette puhumatta toisillenne yli vuoden ajan. Saatte kuitenkin välinne kuntoon ja päädytte seurustelemaan, asumaan yhteen, kihloihin, naimisiin ja ihanan tyttövauvan vanhemmiksi. Tiedän, kuulostaa ihan älyttömältä! Elämäsi on parempaa, kuin olisit ikinä voinut kuvitellakaan.


Rakkaudella,

Pian 28-vuotias aikuistunut Lotta

- DESIGNED BY ECLAIR DESIGNS -