Valokuvaajan vinkit perhekuvaukseen

Valokuvaus saatu yhteistyössä valokuvaaja Susanna Hynynen kanssa.

Me käytiin ensimmäisen kerran ammattivalokuvaajan studiolla ottamassa kuvia Liljasta hänen ollessa vain kaksiviikkoinen. Meille oli päivänselvää, että halusimme ikuistaa vauvan ensimmäiset hetket, mutta havahduin siihen, etten tiennyt yhtään vauvakuvaajaa enkä ollut ajatellut, että kuvauksen olisi voinut varata ennen vauvan syntymää. Valokuvaajana työskentelevä ystäväni antoi muutaman suosituksen, mutta kaikki olivat varattuja, sillä yritimme tosiaan varata aikaa valokuvaamiseen vasta vauvan synnyttyä. Päädyimme googlaamalla yhteen studioon. Pääasia on tietysti se, että saimme kuvia pienestämme ja meistä uutena perheenä, mutta jäi vähän harmittamaan se, ettei kuvat olleet oikein meidän tyylisiä. Vuotta myöhemmin olin vähän enemmän kartalla näistä asioista, kun aloin miettimään Liljan 1-vuotiskuvausta. Tiesin heti keneen ottaa yhteyttä.

Susanna Hynysen Instagramtili tuli vastaan viime kesänä ja pidin sitä heti yhtenä kauneimmista tileistä, mitä oli (still is!). Hänen kuvissa on aina ihan mieletön tunnelma ja hänellä on taito ikuistaa tunteita kuvaan – siihen vaikuttaa myös hänen studionsa Helsingin Metsälässä, joka on ihanan boheemi ja kodikas. Studiossa on valtavasti eri rekvisiittaa, esimerkiksi eri peittoja, harsoja, puulaatikkoja ja koreja. Studiossa on yksinkertaisesti helppo rentoutua, koska hän on onnistunut tekemään siitä niin kodikkaan. Susannalla on jopa asiakkaille kuvien tyyliin sopivia lainavaatteita sekä asusteita. Voidaan siis puhua oikeasta täyden palvelun valokuvaamosta.

Monia askarruttaa muutama asia ammattivalokuvaajan palkkaamisessa ja siksi päätinkin kysyä muutaman kysymyksen Susannalta. Tässä tulee valokuvaajan vinkit onnistuneisiin kuvauksiin!Miten aikaisin kuvaus kannattaa varata?


Susanna: Usein kalenterini on lähes loppuunmyyty 1-2 kuukautta eteenpäin. Kuvaan ainoastaan kaksi päivää viikossa ja siksi aikoja on tarjolla hyvin rajallisesti.

Lotta: Me varattiin syyskuun lopussa Liljan 1-vuotis- ja perhekuvaus siihen yhteyteen. Kuvaukset olivat joulukuussa.


Entä milloin newbornkuvaus kannattaa varata? 


Susanna: Newbornkuvaus tulee varata ennen vauvan syntymää, sillä kuvaus tulee toteuttaa vauvan ollessa alle kahden viikon ikäinen. Mielellään viimeistään kuukautta ennen, jotta pystyn tarjoaman ajan. Ennen kuvausta sovitaan alustava kuvausaika, mutta sitä muutetaan tarvittaessa suuntaan tai toiseen.


Millaiset vaatteet kannattaa valita kuvaukseen?


Susanna: Se mitä puet, voi olla yksi kuvan tärkeimmistä yksityiskohdista. Perhe- ja sisaruskuvia varten huomioikaa oma vaatetus, jonka tulisi olla mahdollisimman yhtenäinen ja neutraali. Suosittelen yksinkertaisia sävyjä, jotka sointuvat yhteen. Tytöille ja äideille suosittelen ilmavia mekkoja, pitsiä, villaa ja pellavaa. Miehille suosittelen neutraaleja ja luonnonläheisiä sävyjä. Välttäkää kylmiä sekä mustia sävyjä sekä printtikuvioita ja logoja paidoissa sekä täysin yhtenäisiä asuja keskenään.

Lähetän asiakkaalle aina ohjeet, jotka sisältävät vinkkejä pukeutumiseen ja sähköpostin yhteydessä on linkki Pinterestiin, mihin olen kerännyt esimerkkejä asuista. Pinterestistä löytyy myös galleria, joka sisältää studioni lainarekin asuja.

Lotta: Meillä oli perhekuvauksessa useampi oma asu mukana, mutta päädyimme lainaamaan myös Susannan lainavaaterekistä Liljalle pari asua. Susanna kertoi, että hän suosii lainarekkiä studiossaan, koska haluaa asiakkaiden välttävän erillisten kuvausvaatteiden ostamista vain yhtä kuvaushetkeä varten. Minusta tämä oli ihan loistava idea ja vähensi myös meidän asukriisiä.Miten olla luonteva kameran edessä? 


Susanna: Kenellekään se ei ole luontevaa, eikä sitä pidä stressata. Teen kaikkeni, että tilanne olisi mahdollisimman rento ja luonnollinen. Kuvaajana minun tehtäväni on neuvoa ja ohjata kokoajan. Luonnollisuus kameran edessä tulee yhteisten hetkien ja leikkien kautta.

Lotta: Itse koen, että ympäristö vaikuttaa paljon siihen, miten luonteva osaan olla kuvissa. Jos olen varma siitä, että tausta tulee näyttämään hyvältä kuvissa, silloin minunkin on helpompi rentoutua. Minusta on myös ihanaa, kun kuvaaja ohjaa mahdollisimman paljon, koska en voi itse nähdä kameran toiselle puolelle. Huomasin myös, että lapsen kanssa kuvassa ollessa huomio kiinnittyy lapseen ja silloin tulee itsekin helposti oltua luontevampi, kun ei keskity poseeraamiseen. Susanna on myös ihanan iloinen kuvaaja, joten hänen seurassaan on helppo rentoutua.

Miten saada lapsi olemaan rauhallinen ja hyväntuulinen kuvauksissa?


Susanna: Vanhempien tulee itse olla rauhallisia. Lapset peilaavat vanhempiaan ja mikäli vanhempi alkaa stressaamaan, lapsi tekee samoin. Minä teen kaikkeni, jotta lapsi viihtyy ja olen siinä tosi hyvä.

Lotta: Allekirjoitan tämän täysin! Susanna sai meidän Liljan täysin pauloihinsa ja hänellä oli myös leluja, jotka sai kameran ympärille samalla, kun kuvasi. Nerokasta! Susannalla on ihan mieletön taito saada kaikki viihtymään kuvauksissa. Olen myös huomannut, että lapsi on usein vieraskorea, kun joku muu kuin vanhempi kuvaa heitä. He käyttäytyvät monesti rauhallisemmin ja paremmin, kuin silloin kun yrität kotona yksin heitä kuvata.Miten usein suomalaiset yleisesti käyvät ammattivalokuvaajalla kuvattavana? Missä tilanteissa?


Susanna: Newbornkuvaukset ovat yleistyneet todella paljon, siitä usein aloitetaan ellei jo raskausaikana oteta kuvia. 1-vuotiskuvaus on hyvin yleinen ja tämän jälkeen otetaankin amattikuvaajalla vasta rippikuvat. Sillä välin tyydytään usein vuosittaisiin päiväkoti- ja koulukuviin.

Lotta: Minulla on muutamia ammattivalokuvaajan ottamia kuvia lapsuudestani (päiväkoti- ja koulukuvien lisäksi siis!) ja sen lisäksi minusta on otettu ammattilaisen toimesta rippi- ja ylioppilaskuvat. Myöhemmin ammattilainen on ottanut meistä hää-, newborn-, perhe-, 1v- ja uudestaan perhekuvia. Me panostetaan mielellämme hyviin kuviin, joten aiomme jatkossakin käydä ottamassa perhekuvia. En missään nimessä aio tyytyä vain päiväkoti- ja koulukuviin jatkossa. Minua vähän harmittaa, etten ottanut ammattilaisen luona raskauskuvia, joten se on asia, jonka aion ehdottomasti tehdä, jos joskus olen uudestaan raskaana.


Miten kuvaukseen voi valmistautua?


Susanna: Lähetän ennakkoon ohjeet valmistautumiseen ja aina saa kysy mikäli jokin asia arveluttaa.

Lotta: Omat neuvoni olisi se, että huomioi lapsen päiväuni- sekä ruokailuajat. Älä kiirehdi, koska stressi ja kiire ei kaunista ketään. Tärkeää on myös, että kaikilla on hyvä fiilis kuvissa, sillä se heijastuu kuvissa. Valitse myös vaatteet, joissa tiedät ja tunnet näyttäväsi hyvältä.Perhekuvaus Susannan studiolla oli ihana kokemus ja voin suositella häntä kaikille. Mikäli innostuit varaamaan kuvausaikaa Susannalta, tästä pääset ottamaan yhteyttä häneen!

Saimme Susannalta yhteistyönä kuvauksen, mutta päädyin ostamaan häneltä koko meidän perheestä kuvaaman gallerian, koska en mitenkään osannut valita 10 parasta kuvaa. Valokuvat ovat muistoja, joita ei koskaan voi olla liikaa. Kiitos Susanna, että ikuistit meidän perheen niin kauniisiin kuviin ja loit meille ihanan muiston siitä, kun Lilja oli 1-vuotias! 

- DESIGNED BY ECLAIR DESIGNS -