Mitä kannattaa huomioida ennen USA-reissua?

Täällä ollaan jo niin matkatunnelmissa, että en malta pysyä housuissani! Huomenna on jo lähtö. En varmasti ole ainoa joka haaveilee matkasta New Yorkiin tai Road tripistä Kaliforniassa joten ajattelin jakaa muutamia hyviä vinkkejä asioista jotka pitää ja kannattaa huomioida matkaa varatessa ja ennen matkaa.

Ensimmäisenä haluan sanoa, että aikaa kannattaa varata mahdollisimman paljon. Meidän matkan kesto on kolme viikkoa ja se on mielestäni ihan minimi tällaiselle matkalle jossa kohteita on useampi. Olen asunut San Diegossa lapsena ja matkustellut siellä muutaman kerran sen jälkeen ja matkat ovat aina olleet kahdesta kolmeen viikkoon ja tuolla päin maailmaa riittää nähtävää niin paljon, että mua vähän stressaa loppuuko meillä aika kesken meidän lomalla.


Nyt kuitenkin niihin vinkkeihin!

LENNOT

Lentoja varatessa kannattaa katsoa monia eri vaihtoehtoja, vaihdella päivämääriä ja lentoyhtiöitä. Näin löydät varmasti itsellesi sopivimman ja/tai halvimman vaihtoehdon. Itse vahtasin pitkään Finnairin lentoja mutta koska tarjouslennot menivät juuri ennen kun lomamme varmistui oli järkevää vaihtaa suunnitelmaa. Selasin eri vaihtoehtoja pitkään ja pää meinasi seota kaikkia niitä reittejä suunnitellessa mutta sain lopulta kasaan meille todella hyvät lennot.

Me oltiin oikeastaan aluksi ajateltu, että mentäisiin suoraan Kaliforniaan mutta, koska New Yorkin kautta lentäessä oli edullisempaa yöpyä kun lentää samana päivänä päädyttiin, että jäädään samalla kolmeksi yöksi ja voidaan sitten ruksata Bucket List:ltä tuokin suurkaupunki.

Lentoja etsin halvatlennot.fi -sivustolta jonka olen aikaisemmin todennut todella käteväksi. Ostettiin Iceland Airiltä menopaluu Helsinki-New York ja sitten erikseen Deltalta USAn sisäiset lennot New York-San Diego ja San Francisco-New York. Tässä piti olla tarkkana siis, koska kyseessä ei ole lentopaketti vaan piti itse katsoa, että lennot laskeutuvat samoille lentokentille (New Yorkissa kun on kolme kenttää) mistä jatkolento lähtee ja huomioida myös, että vaihtoaikaa jää tarpeeksi.

Tämä tapa vaatii siis ehdottomasti tarkkuutta ja organisointitaitoa kun on niin monta eri lentoa mutta erikseen lennot varaamalla säästettiin kuitenkin useampi satanen. :) Iceland Air oli siitä myös loistava valinta sillä Finnair Plus -jäseninä keräämme näistä matkoista myös pisteitä sillä Iceland Air on Finnairin yhteistyökumppani! Kannattaa siis ilmoittaa Finnairkorttinumero etukäteen jotta pisteet sitten kerääntyvät oikein.

 Lentoja varatessa kannattaa myös huomioida muut maksut jotka tulee lentojen päälle. Tärkeintä varmasti monelle kuten meille oli tietää saako ruumaan laittaa laukkuja ilmaiseksi vai ei. Iceland Air on loistava ja harvinainen halpalentoyhtiö siitä, että heillä saa ilmaiseksi ruumaan yhden max. 23kg laukun/matkustaja. Delta veloittaa ruumaan laitettavista laukuista 25 dollaria.


MATKAT LENTOKENTÄLLE / LENTOKENTILTÄ

Tässä asiassa olen usein itse kovin laiska ja käytän mielelläni taksia, koska se vaan on niin helppoa. Muutamilla reissuilla olen kuitenkin huomannut ettei niillä julkisilla liikkuminen ole vaikeaa ja sillä voi säästää isonkin summan varsinkin jos matkustaa yksin tai kahdestaan.

Jos matkustat New Yorkiin on vaihtoehtona kaksi lentokenttää johon Euroopasta saavutaan. Joko voit lentää Newark Liberty International Airport (EWR) tai JFK Internation Airport -kentälle.

Itse laskeudumme tulomatkalla Newarkin lentokentälle joka sijaitsee 26 kilometrin päässä Manhattanilta New Jerseyssä ja suunnitelmissa on ottaa juna Manhattanille. Lentokentän terminaaleista kulkee AirTrain lentokentän juna-asemalle mistä matka kestää NJ Transit ja Amtrak -junilla noin puoli tuntia Penn Stationille mistä kävelee vain 10 minuuttia meidän hotellille. Muillekin alueille tuolta asemalta on erittäin hyvät yhteydet! Junalipun hinta on 12,50€/per henkilö.

Taksilla pääsee toki myös helposti mutta se on huomattavasti kalliimpaa (n. 55 dollaria) ja käsittääkseni joutuu myös maksamaan tietullista.

New Yorkista Kaliforniaan lennämme JFK -lentokentältä ja sinne pääsee Manhattanilta kätevästi julkisilla.

San Diegon lentokenttä jonne lennetään New Yorkista sijaitsee ihan keskustan vieressä joten sieltä ei taksikaan paljoa hotellille maksa joten varmaan käytetään sitä.

HOTELLIT

Hotellivertailuja tein aika paljon ja vertasin monien sivustojen hintoja mutta päädyttiin varaamaan lähes kaikki hotellit Hotels.com -sivuston kautta. Sivustoa on helppo käyttää ja plussaa myös siitä, että heillä on oma kanta-asiakasjärjestelmä josta voi tuleville reissulle kerätä palkintoöitä.

Kirjoitan hotelleista tarkemmin varmasti matkan jälkeen kun tiedän enemmän mitä suositella ja mitä vaihtoehtoisesti en suosittelisi.


AUTON VUOKRAUS

Auton vuokraus on kallista puuhaa varsinkin jos ikää on alle 25 vuotta. Me ollaan Joonaksen kanssa kummatkin vielä nippanappa ton rajan alla joten vuokraaminen tulee helposti kalliiksi kun pitää maksaa nuorenkuljettajanlisää sekä vielä lisää siitä, että on kaksi kuljettajaa. Yleisesti nuorenkuljettajan lisämaksu on siis 25€/päivä joten meille se olisi maksanut 50€/päivä lisää. Otimme auton kymmeneksi päiväksi joten 500€ lisämaksuja kuulosti ihan kohtuuttomalta mutta onneksi keksin, että aina on Kilroy.

Kilroy on nimenomaan yritys joka auttaa nuoria matkustamaan halvemmalla ja me saatiinkin hyvä diili autolle sieltä. Auto vuokrataan hertziltä ja autoksi meille valittiin pieni citymaasturi navigaattorilla ja hintaa tuli kymmeneltä päivältä vähän alle 700€. Tähän sisältyy kaikki vakuutukset sekä nollaomavastuu ja tankillinen bensaa. Suosittelen todellakin nuorille tota diiliä, halvemmalla ette saa mistään nimittäin. Tuohon hintaan saa neljä lisäkuljettajaa joten isommalla porukalla tulee myös edullisemmaksi valita Kilroyn kautta auto. Yli 25-vuotiaiden kannattaa toki kilpailuttaa eri yritysten tarjouksia kun ei tarvitse maksaa noita lisiä.

ENNEN LÄHTÖÄ

Ennen lähtöä pitää muistaa myös täyttää netissä ESTA-hakemus (sähköinen matkustuslupa) jota ilman koneeseen ei saa nousta. ESTA tulee olla tehtynä vähintään kaksi tuntia ennen matkaa ja on voimassa 24kk. Esta on maksullinen ja maksaa virallisessa paikassa 14 dollaria mutta on myös paljon agenttuureja joiden kautta pystyy netissä hakemuksia tekemään mutta se on huomattavasti kalliimpaa, voit joutua maksamaan jopa 80-100 dollaria. Vältä siis näitä sivustoja ja täytä hakemus TÄÄLLÄ. Jos olet maassa yli 90 päivää sinulla täytyy olla viisumi.

ESTAn lisäksi ennen lentoa vähintään 72h aikaisemmin pitää lentoyhtiölle ilmoittaa USAssa ensimmäisen yöpymispaikan (esim. hotellin) tarkka osoite ja omat henkilötiedot.


KARTAT JA MATKAOPPAAT

Suosittelen lämpimästi Tripwolf -appin lataamista iPadiin tai älypuhelimeen. En ole ikinä ollut matkaoppaiden ystävä mutta tuo appi on vaan niiiiin kätevä etten voi mitenkään hehkuttaa sitä tarpeeksi! Siitä löytyy kartat, ravintolasuositukset, shoppailut, suositellut nähtävyydet ja arvostelut kaikesta. Itse appi on ilmainen mutta me ladattiin Premium jäsenyys joka maksaa 50€ ja silloin saa niin paljon laajemman oppaan. Oppaassa voi valmiiksi ladata kaiken kotoa, että voi käyttää sitä ilman nettiä matkakohteessa sekä tallentaa kaikki suosikit jotka haluaa matkalla kokea. Mind blowing. Todella hyvä opas, suosittelen!

MUUTA

Matkalle kannattaa myös ottaa kopioita passeista jos passi varastetaan niin sinulla on huomattavasti helpompi toimia. Lisäksi varaa käteistä tarpeeksi mukaan ja sijoita se eri paikkoihin. Huomioi myös, että Visa Electron ei toimi USAssa kaikkialla joten Debit- ja/tai Credit -kortti (esim Mastercard) on hyvä olla. Pankkiin on myöskin syytä ilmoittaa matkasta etteivät kuoleta korttia, koska korttia käytetään toisella puolella maailmaa.

Siinä tuli kaikki mitä oli mielen päällä tällä hetkellä matkan valmisteluista eli aika paljon huomioitavaa on kun tuohon maahan lentää. Jos muilla on hyviä vinkkejä niin niitä saa vapaasti jakaa kommenttiboksissa! Joko muitakin houkuttelis tällainen matka? ;)

Kuvat: pinterest.com

11 kommenttia:

 1. Olipa hyvä ja kattava postaus, tästä on kyllä monelle ensikertalaiselle varmasti hurjasti apua! New York houkuttelee mua ihan älyttömästi tällä hetkellä, viime kerrasta kun tuntuu olevan jo liian kauan aikaa :-D Saa nähdä jos syksyllä pääsisi lähtemään.. Tosta maksuvälineestä piti vielä sanoa, että ite oon ollut useat kerrat jenkeissä ja käytännössä aina maksanut Electronilla eikä ollut ongelmia. Toki mukana ollut myös varakortti mutta en muista että olisi tullut tilannetta missä Visa ei toiminut. Toinen huomio oman kokemuksen kautta on että pankille kannattaa infota että on lähdössä reissuun! Ainakin Nordea reagoi suhteellisen nopeesti jos ne huomaa että on oudon näköisiä maksutapahtumia toiselta puolelta maailmaa. Äidin masteri jäädytettiin kun Nordealla luuli että se on varastettu, sopivasti oltiin vielä outlet centerissä shoppailemassa :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tekstiä kertyi yllättävän paljon, toimi samalla itselleni check-listinä kun tätä kirjoitin. :D Joo itseasiassa ajattelin lisätä tuon, että pankkiin kannattaa ilmoittaa sillä itsekin tein tuon etten jää maksukyvyttömäksi reissun päällä. :D Jännä et noi Electronit toimiikin, vaikka niin monessa paikassa sanotaan ettei toimi! Pitää itsekin kokeilla. ;) Ja uutta reissua vaan varaamaan, on niin kiva ku on jotain mitä odottaa!

   Poista
 2. Joko te huomenna lähdette! Ihanaa reissua toivon teille. Huh, kauheesti kyllä vaatii taustatyötä turvallinen matkustus. Paljon kuvia ja kuulumisia sitten kun ehdit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kyllä joo kannattaa taustatyö tehdä hyvin niin välttyy toivottavasti ikäviltä yllätyksiltä. :D Kuvia tulossa ihan varmasti kunhan ehdin sitten koneen ääreen istua!

   Poista
 3. Ai te lähdette huomenna, mahtavaa reissua! Pääsispä itsekin reissaamaan tuonne suunnalle mahdollisimman pian ;)

  VastaaPoista
 4. Sellasen korjauksen jos saa tehä et esta pitää siis hake vähintää 2pv ennen, ei 2h. Ja tohon nyc 55$ taksimatkaa yleensä on sisältyny tietulli ( ilman tullia on about 45$) näin meillä oli ainakin talvella. Muuten hyvää matkaa!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain luin, että 2h ennen pitää viimeistään olla hyväksyttynä se Esta joten joo pitää tehdä aikaisemmin mutta toi on se viimeistään? http://minifitness.fitfashion.fi/2015/01/16/lentoon/

   Ja taksistahan minä en tiedä mitään Nykissä kun en ole käynyt mutta noin luki monessa paikassa netissä niin oletin sen pitävän paikkaansa. :D Hyvä tietää jos se onkin edullisempaa! Kiitos tuhannesti! :)

   Poista
  2. Joo no hyväksyttyn toi 2h sit riittää mut jos sillo vast hakee saattaa jäädä rannalle ruikuttaa. Taxikuskejakin pitää sitten tipata nii se kannattaa laskea matkan hintaan aina päälle

   Poista
 5. Moikka! Miten toi ilmoittaminen ekan yöpaikan osoitteesta lentoyhtiöön onnistuu?:)

  VastaaPoista
 6. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta USAssa reissaamisesta! Itse olen käynyt muutamaan otteeseen, mutta olen aina haaveillut autolla ympäri maata kiertelemisestä. Hyvä huomioida tuo, että moni autovuokraamo veloittaa enemmän alle 25 vuotiailta. Toivottavasti pian pääsee taas reissaamaan, vuosi on mennyt kotona kököttäessä täällä Kuusamossa.

  VastaaPoista

- DESIGNED BY ECLAIR DESIGNS -