Ikea DUKTIG -leikkikeittiö DIY

Ajattelin aikaisemmin, että leikkikeittiö ja sen leikit on isommille lapsille sopiva – ei missään nimessä yksivuotiaalle kiinnostava leikki. Yksi ilta laitoin ruokaa keittiössämme samalla, kun odotin miestäni töistä kotiin. Jalassani roikkui yksi taapero, joka turhautui, kun äiti ei ottanut syliin  kuuman hellan lähellä ja toisaalta taas joka toinen sekunti halusi tyhjentää keittiömme kaikki kaapit. Tämä ruoanlaittohetki ei todellakaan ollut mitenkään mukava kummallekaan meistä, mutta aika tavallinen meidän arjessa. Aloin mielessäni miettimään, miten saisin Liljalle keittiöön mieluista puuhaa, jotta saisin samalla hetken rauhassa valmistaa ruokaa meille. Siitä se ajatus sitten lähti. Keittiövälineet selkeästi kiinnosti Liljaa, joten päätös leikkikeittiön hankinnasta tuntui luonnolliselta.

Aloin miettimään, että tuunaisin Ikean DUKTIG -leikkikeittiön meidän sisustukseen sopivaksi. Innostuin tästä projektista niin paljon Pinterestiä selatessani, että projekti tuntui enemmänkin olevan minua varten, kuin lapselleni.


Maalasin keittiön kaikki osat jo ennen kokoamista Tikkurila Helmi -kalustemaalilla vaaleanharmaalla sävyllä. Maalikerroksia tuli kolme ja vahaaminen tai lakkaaminen olisi viimeistellyt pinnan ja tehnyt siitä kulutusta kestävämmän, mutta itse olin malttamaton, joten skippasin viimeistelyn. Tähän väliin täytyy sanoa, että muistakaa ohuet kerrokset maalia, älkääkä jättäkö osia kuivumaan sanomalehtien päälle, vaan muovin. Sanomalehti tarttui ikävästi maalattuihin osiin ja jouduin hiomaan möykkyjä pois. Ihan kaikessa ei taas kärsivällisyys kestänyt, mutta tämän vaiheen tekisin nyt ehdottomasti toisin.

Lavuaarin maalasin spraymaalilla valkoiseksi. Käytin Motip Deco Spray paint -maalia. Yritin aluksi maalata lavuaaria yli jääneellä valkoisella kalustemaalilla, mutta se ei onnistunut. Maali lähti rakoilemaan heti, joten spraymaalilla kolme kerrosta oli onnistuneen valkoisen lavuaarin salaisuus!

Kultaiset osat spraymaalasin myös, mutta en muista yhtään minkä merkin spraymaali oli kyseessä. Sävy oli kuitenkin "gold" ja lopputulos oli ihanan messinkinen, niin kuin olimme toivoneet. Päädyin maalaamaan hanan, tangon, koukut sekä vetimet. Innostuin kuitenkin tilaamaan Etsystä nahkaiset vetimet näiden Ikean alkuperäisten tilalle, joten ne asennetaan heti, kun saapuvat ainakin uunin sekä alakaapin oveen. Haluaisin myös asentaa uuniin jonkinnäköiset säätimet, mutta siihen tarvitsen säätimien lisäksi vielä porakoneen.

Marmoritaso hoitui Etolasta ostetulla marmorikuvioisella d-c-fix -kontaktimuovirullalla. Olen käyttänyt vuosia sitten myös samaa kontaktimuovia kylpyhuoneemme tason päällystämiseen ja se on ollut todella kestävä ja aidon näköinen.


Kauhat ja kattilat ovat Ikean omia. Keittiöpyyhe on pellavainen ja Granitista. Puuruoat ovat Fredrikinkadun Zicco -lastenliikkeestä sekä Yrjönkadun Tingeling -leluliikkeestä. Tarkoituksena olisi vielä ostaa Kids Concept -merkkisiä puisia kodinkoneita keittiöön, kuten esimerkiksi leivänpaahdin ja kahvinkeitin.


Lilja tykkää todella paljon leikkiä uudella keittiöllänsä ja sen tuunaaminen oli todella hauskaa! Näiden kuvien oton jälkeen keittiöön on tullut vielä enemmän puisia ruokia ja mm. leikkuulauta ja puisia veitsiä. Keittiö tuskin tulee olemaan koskaan valmis vaan se elää ja muuttuu käyttäjänsä mukana ja tarpeita mukaillen. Minulla meni kolme päivää tämän keittiön tuunaamisessa ja se oli kaiken sen vaivan arvoista! Keittiöstä tuli meidän keittiön sisustuksen kruunaava esine ja se on saanut valtavasti kehuja tutuilta ja tuntemattomilta. Parasta oli kuitenkin esitellä keittiö uudelle pienelle omistajalleen, joka innostui omista kauhoista, kattiloista ja puuperunoista.

4 kommenttia:

 1. Hei, miten spraymaalatut osat ovat kestäneet leikeissä? Harkitsen samaisen keittiön tuunausta ja spraymaalin pysyminen mietityttää. Kiitos vastauksestasi!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rehellisesti sanottuna ei kauhean hyvin. :D Lijlalla on aika rajut leikit keittiössä ja kyllä ne on jo vähän kuluneet! En tiedä voisiko noita spraymaalauksen jälkeen vahata, kuten esimerkiksi kalkkikalustemaalia kannattaa pysyvyyden vuoksi. Se voisi auttaa tähänkin. :)

   Poista
 2. Vanha postaus, mutta muistatko kuinka paljon maalia tarvitsit keittiöön? :)

  VastaaPoista

- DESIGNED BY ECLAIR DESIGNS -