Vauvan kiinteiden aloitus 4kk

 Kaupallinen yhteistyö Semperin kanssa. 

Reilu kuukausi sitten Alman tullessa neljän kuukauden ikään, me aloitimme hänen kanssaan maistelemaan kiinteitä. 

Täytyy sanoa, että minua äitinä vähän jännitti siirtyä kiinteisiin ruokiin tällä kertaa. Esikoisen kohdalla pari vuotta aikaisemmin tämä vaihe oli ollut aika rankka ja se aika oli jättänyt pienet traumat. Ystäväni ja perheemme muistelevat edelleen esikoisen ensireaktiota porkkanaan, joka oli maailman isoin yökkäys. Esikoiselle ei ensimmäisen kuukauden aikana maistunut kertakaikkiaan mikään sose ja neuvolassa kyselin avuttomana, mitä voisin tehdä toisin – painoa tuli silloin kuukaudessa vain 50g ja kiinteät ahdisti mua tästä syystä tosi paljon. Koen, ettei mulla silloin ollut tarpeeksi tietoa vauvan ruokailusta ja olisin toivonut enemmän tukea siihen. En tiennyt mitä tarjota, kuinka paljon, mihin rytmiin ja kun itse luulin, että tarkoitus olisi vasta maistella, sainkin kuulla, että vauvalle olisi hyvä tarjota useamman kerran päivässä näitä maisteluannoksia! 

Ensimmäisen kerran tietämättömyydestäni oppineena latasin puhelimeeni Semperin uuden Semper STEP -sovelluksen, jonka ainutlaatuisella maistelumenetelmällä on tarkoitus luoda vauvalle hyvä suhde kasviksiin, joka kantaisi koko elämän! Mobiilisovellus on täysin ilmainen ja se opastaa meitä vanhempia 24 päivän ajan tarjoamaan vauvalle erilaisista vihanneksista, hedelmistä ja marjoista tehtyjä soseita – ohjeet soseiden tekoon löytyy myös kätevästi samasta sovelluksesta! Makunystyröitä treenataan myös kirpeillä, happamilla ja karvailla mauilla. 


Koska on hyvä aika aloittaa? 

STEP -menetelmä on suunniteltu 4-6 kuukauden ikäisille vauvoille ja menetelmä kannattaakin ottaa käyttöön heti alusta alkaen maistelussa. Mikään ei estä menetelmän käyttöä vanhemmillakin lapsilla, mutta parhaiten se toimii alle yksivuotiailla. Menetelmä perustuu Uumajan yliopistossa tehtyyn tutkimukseen ja tutkimukseen osallistuneet lapset olivat iältään 4-6 kuukautta aloittaessaan eri makujen kokeilemisen. 

Meillä vauvan lisäksi maistelusta on innostunut myös meidän 2,5-vuotias esikoinen, joka innostuneena seuraa vierestä pikkusiskon maistelua ja haluaa tietysti maistaa jokaista sosetta – ja tuleepa tässä hänellekin vielä uusia makuja, sillä eipä ollut meidän Lilja aikaisemmin karpaloa tai retiisiä maistellut!


Miten meillä on mennyt? 

Olemme olleet todella ällistyneitä, miten hyvin kiinteiden aloitus on tällä kertaa mennyt. Ollaan edetty STEP -menetelmän mukaisesti ja tarjottiin ensin omenaa, jonka jälkeen siirryttiin herneisiin, vadelmaan ja kukkakaaliin. Jokaista vihannesta/hedelmää/marjaa maistatettiin kolme kertaa kolmena peräkkäisenä päivänä ja valmistusohjeiden mukaan valmistettua sosetta onkin ollut aina juuri sopiva määrä!

 Rehellisyydessä nimissä täytyy myöntää, että ihan 24 päivässä ei tätä maistelua suoritettu, vaan on ollut päiviä, jolloin olemme myös tarjonneet valmiita soseita ja niiden myötä eri makuyhdistelmiä, mutta tämä sovellus on antanut meille todella hyvät raamit maistelun ympärille. Olen ollut todella innoissani, kun olen osannut tehdä soseita, joista vauvani ihan oikeasti tykkää! Esikoinen söi aikoinaan ainoastaan valmiita soseita, sillä minun kokkailuni eivät maistuneet lainkaan! 

En tiedä onko kyseessä vain sattuma, mutta tällä kertaa maistelukokemus on ollut ihan erilainen, kuin pari vuotta sitten ilman sovellusta. Sovellus on antanut mulle kaipaamaani tukea, tietoa ja ideoita. Tykkään myös sovelluksen "Usein kysyttyä" -osiosta, mistä saa vastauksen todella moneen omaan kysymykseen. 


Mitä maistellaan ja mistä meillä tykättiin?

  • Omena
  • Herne
  • Vadelma
  • Kukkakaali
  • Tyrni
  • Nauris
  • Retikka
  • Karpalo


Olimme aivan varmoja, ettei Alma tykkäisi lainkaan karpalosta sen kirpeän maun vuoksi – mutta sehän osoittautui hitiksi! Myös omena, vadelma ja kukkakaali olivat ihan lemppareita. Ainoa oikeastaan, mistä Alma ei välittänyt oli herneet. Maistoin itse tekemääni hernesosetta ja se oli ihan loistava lisuke meille muille esimerkiksi kalan kanssa, joten en ymmärrä lainkaan vauvan vastalauseita! Näin ne maut voi yllättä – se minkä ajattelee olevan takuuvarma hitti ei välttämättä ole sitä ja sitten joku kitkerin juttu saattaakin muodostua lemppariksi. Ei siis kannata antaa omien ennakkoluulojen periytyä! 

Nyt, kun tämä positiivinen johdatus makujen maailmaan on saatu, on ehkä aika maistattaa Almalla porkkanaa – se, joka oli esikoisen mielestä niin kamalaa, etten ole halunnut sitä toiselle lapselle vielä tarjota!  

Kuukauden päästä olisikin tarkoitus aloittaa sormiruokailu ja voi, olisipa siihenkin joku tällainen sovellus! Onneksi Semperin kotisivuilla on myös loistavat reseptiosiot, mistä löytyy tarkoin valittuja reseptejä esimerkiksi juuri 6 kuukauden ikäiselle vauvalle. Sinne sitten hakemaan ideoita seuraavaan vaiheeseen! 

- DESIGNED BY ECLAIR DESIGNS -