Äitiyspakkaus vai raha?

 Miten mahtavaa onkaan, että meillä suomalaisilla on mahdollisuus saada valtiolta avustusta siihen, että perheeseen syntyy vauva? On äitiysavustus, lapsilisä, pitkät vanhempainvapaat ja mahdollisuus olla hoitovapaalla siihen asti, että lapsi täyttää kolme – ja siihenkin saa tukea! Ihan mieletöntä. Monessa maassa tämmöinen kuulostaa utopistiselta, sillä äitiysvapaalla ollaan maksimissaan kolme kuukautta ja sitten on palattava töihin. Kun vanhempainvapaani loppui viime vuonna Liljan ollessa yhdeksän kuukauden ikäinen, koin hänet vielä niin pieneksi, etten mitenkään ollut valmis palaamaan töihin. En osaa edes kuvitella, miltä olisi tuntunut viedä kolmen kuukauden ikäinen vauva hoitoon. 

Sitten me saadaan vielä sitä äitiysavustusta ennen, kun lapsi syntyy! Mulle oli esikoista odottaessa itsestäänselvää, että ottaisin äitiyspakkauksen. Onhan se ihan ainutlaatuinen lahja valtiolta ja siinä on oikeasti tosi hyviä ja tarvittavia tuotteita. Itse tykkäsin vuoden 2018 pakkauksessa erityisesti peitemakuupussista, villasekoitehaalarista (tätä meillä käytettiin vielä viime vuonnakin!), pyyhkeestä, hygieniatarvikkeista, kirjasta sekä itse laatikosta. Laatikosta me tehtiin vauvalle päiväunipaikka olohuoneeseen ostamalla siihen erikseen vielä reunaverho. Laatikko on tosi kätevä, kun siinä tulee mukana patja! 

Meillä on lähes kaikki tarvittava pakkauksesta tallessa ja rehellisyyden nimissä täytyy kertoa, ettei pakkauksen vaatteet eksyneet juuri esikoisemme päälle ja tästä syystä koen, että moni asia oli meille turha – etenkin siis vaatteet. Ne eivät olleet meidän tyylisiä ja monet kokevatkin pakkauksen vaatteet enemmän pojille sopiviksi. Tämä oli isoin syy siihen, miksi toista lasta odottaessa päädyin ottamaan äitiysavustuksen rahana. 

Koen edelleen, että äitiyspakkauksen ottaminen oli oikea valinta esikoista odottaessa, sillä mikään ei korvaa sitä fiilistä, mikä tuli kun sain hakea postista tuon pakkauksen ja purkaa sen ensimmäistä kertaa ihaillen kaikkea yksitellen yhdessä mieheni kanssa. Se oli tärkeä hetki vanhemmaksi tulemisessa. Semmoinen konkreettinen "meille tulee ihan oikeasti vauva" -hetki. 

Äitiysavustuksen saa valita myös rahana ja silloin tilille kilahtaa 170 euroa. Pakkaus ja sen sisältö on varmasti arvokkaampi, mikäli edes suurin osa tuotteista tulee käyttöön. Meillä on kuitenkin säästettynä ne tuotteet, mitkä koettiin tarpeelliseksi esikoisen boksista, joten nyt tuntui luonnolliselta valita avustus rahana ja ostaa sillä summalla sitten vauvalle tarvikkeita, mitä oikeasti haluamme. 

Mitä sitten ajattelin ostaa rahalla? 

... ja siinä se 170€ onkin jo käyetty – ja ylikin mentiin! Mikäli haluaa käyttää rahan säästeliäämmin, niin kirpputoreja kannattaa kierrellä, siellä pöydät notkuu noita pieniä vaatteita ja tarvikkeita. Halvalla voi saada paljon tarvittavaa. Olen myös kuullut, että Facebookissa on erikseen äitiyspakkaus -kirpputoreja, mistä voi ostaa pakkauksessa tulleita tuotteita, jos sieltä haluaa jonkun tietyn jutun, muttei aio koko pakkausta itselleen ottaa. 

Kysyin Instagramissa joku aika sitten, miten seuraajani ovat päättäneet toimia äitiysavustuksen suhteen. Iso osa teistä on tehnyt samoin, kuin minä – esikoiselle pakkaus ja toiselle lapselle rahana. Vastaajista 87% kertoi valinneensa äitiyspakkauksen esikoiselle, kun taas toisen lapsen kohdalla vain 39% valitsi pakkauksen. Yllätyksenä tuli kuitenkin, että moni kertoi, että kolmannen kohdalla palasi taas pakkaukseen rahan sijasta. Eihän siitä pääse yli eikä ympäri, että pakkaus on arvokkaampi, mutta riippuu myös paljon vuodesta, onko pakkaus tuleville vanhemmille mieluinen ja tulisivatko tuotteet käyttöön. 

Miten te olette valinneet, äitiyspakkaus vai raha? 

Kuvat: Huttunen Photography

3 kommenttia:

 1. Meillä se äitiyspakkauksen pupu on ollut korvaamaton ja niitä on nyt 3! Kiitos koronan, piti vielä hankkia yks joka asuu sitten päiväkodissa kun unilelu ei saa matkustaa sieltä pois ja kotona lapsi oli tottunut jo kahteen. :D

  Mä en tiedä ottaisinko toiselle lapselle rahana vai pakkauksena. Haluaisin ottaa pakkauksen koska haluaisin just kokea ton avaamisen uudelleen :D ja mun mielestä ne viimesimmät äp-pakkaukset on aika kivoja, paljon kivempia sisällöltään ja kuoseiltaan kuin se jonka itse sai.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noista unileluista nään usein FB-ryhmissä ostoilmoituksia – ovat selkeästi suosittuja. :D Meidän pakkauksen pehmolelu ei ole saanut minkäänlaista reaktiota aikaiseksi lapsessa, haha!

   Poista
 2. Mä en koskaan ole ajatellut miten hyvä Suomessa on saada lapsi ja miten paljon tukea siihen tarjotaan. Asia konkretisoitui kun hollantilainen mieheni kertoi, että hänen tytär meni 3-kuukautisena jo päivähoitoon. Se oli mulle niin iso kulttuurishokki, että oikeestaan se pienikin vauvakuume mitä mulla ehkä oli niin karisi pois. Mä en voisi kuvitella jättäväni lasta noin aikaisin päivähoitoon. Onneksi mä saan nauttia nyt bonusäitiydestä, mikä itsessään tuo iloa ja sisältöä elämään. Ja ennen kuin mietitään edes yhteistä lasta niin mulla on aikaa rakentaa elämää siihen pohjalle, että voi olla aikanaan lapsen kanssa kotona.

  VastaaPoista

- DESIGNED BY ECLAIR DESIGNS -