Taloprojekti edistyy – tässä mennään nyt!

 Tänään talolla käydessäni muistin taas yhtäkkiä tämän blogini ja sen, etten ole tainnut hetkeen tänne mitään päivittää. Järkytyin vähän huomatessani, että "hetkeen" tarkoittaa sitä, ettei blogi ole päivittynyt kertaakaan tämän vuoden aikana. Arki on hektistä ja työni on siirtynyt lähes täysin Instagramiin, eikä kirjoittamiselle ole tuntunut löytyvän aikaa – paitsi nyt, kun mieheni on isyysvapaalla! 

Talon rakennuttaminen edistyy suunnitelmien mukaan ja olemme edelleen aikataulussa, jonka mukaan pääsisimme jouluksi kotiin. Moni on kysynyt projektin edetessä maailmantilanteen vaikutuksesta ja kustannuksien nousuista, mutta me ollaan siinä mielessä onnekkaita, että lyötiin suurin osa hinnoista lukkoon jo viime vuonna ja näin ollen isoimman hinnannousut eivät ole vaikuttaneet meihin. 

Otetaanko pieni pikakelaus, mitä on tapahtunut taloprojektin osalta viimeisen vuoden aikana? 

Olimme etsineet uudiskohdetta alueelta noin vuoden, kun tontti kiinnitti huomiomme. Päätimme selvittää, mitä rakentaminen vaatisi ja jäimme sille tielle. 


Heinäkuu 2021: Löysimme tontin

Elokuu 2021: Valitsimme talopaketin, joka räätälöitiin meille sopivaksi ja teimme talokaupat. Talopaketti on Kastellin City 119 + AK + VAR. Asuinneliöitä meidän taloon tuli 121 + 10,8 neliötä varastoon. 

Syyskuu-lokakuu 2021: Hiottiin pohjapiirustusta ja muita yksityiskohtia

Marraskuu 2021: Ostettiin tontti

14.12 jätimme rakennuslupahakemuksen ja kävimme viemässä tontille talokyltin. 


Joulukuu 2021: Jätettiin rakennuslupahakemus

Maaliskuu 2022: Rakennuslupa ja maatyöt alkoivat

Huhtikuu 2022: Perustukset

Perustukset ja Studio Heikuran luoma 3D-visualisointi talostamme.

Toukokuu 2022: Talotoimitus, runkopystytys, kattoristikot paikoilleen, viemärit ja putkitukset

Talo 19.6.2021.

Kesäkuu 2022: Peltikatteen asennus, lattiavalun valmistelut, 

Heinäkuu 2022: Lattiavalu

Paljon on varmaan muutakin tehty ennen tätä pistettä, mutta nuo ovat sellaiset, mitä tällainen noviisikin on huomannut. Seuraavaksi odotellaan lattiavalun kuivumista, sisäseiniä ja takkakin pitäisi tulla elokuun aikana taloon – nyt eletään jänniä aikoja! 

Onko rakennuttaminen muuttovalmiissa -paketissa oikeasti "avaimet käteen"? Juu ei, sitä se ei ole. Se on myös tosi erilaista, kuin uudiskohteen ostaminen (mitä olen ystävien projekteja seurannut). Se on tosi kaukana vaivattomasta tai helposta ja hoidettavia asioita on paljon. Meillä on loistava vastaava mestari, mutta vastoinkäymisiltäkään ei ole tietenkään vältytty. Ei olla kuitenkaan otettu niitä mitenkään raskaasti, sillä osattiin kai jotenkin varautua siihen, ettei kaikki mene kuten Strömsössä. Tässä muutama vastoinkäyminen:

  • Rakennusluvan saanti viivästyi -> talotoimitus siirtyi.
  • Maaperätutkimuksesta huolimatta tontilla täytyi louhia kalliota -> usean tuhannen euron lasku.
  • Sähköjä ei edelleenkään ole vedetty tontin rajan yli useasta pyynnöstä huolimatta-> työmiehet käyttävät bensaa koneisiin -> €€
  • HSY oli mokannut vesien kanssa, eikä vesimittaria ollut laitettu tilaukseen ajoissa
  • Työmaanjohtaja vaihtui ja edellinen jätti paljon asioita hoitamatta -> paljon hoidettavaa nyt kerralla
... mutta eikö tällaiset kuulu tähän raksamatkalle? 

Lähtisinkö uudestaan uudestaan tähän projektiin? Ainakin tässä vaiheessa vastaisin kyllä. Projekti vaatii hyviä hermoja, organisointikykyä ja lukuisia tunteja suunnitteluun – puhumattakaan niistä tunneista, mitä he käyttävät, jotka rakentavat itse! Jos jotain tekisin eri tavalla, niin en ottaisi muuttovalmista, vaan haluaisin vaikuttaa enemmän talon pintoihin. Tähän elämäntilanteeseen muuttovalmis sopi hyvin, mutta jos joskus on aikaa ja resursseja enemmän, räätälöisin taloa vielä enemmän! 

Pyrin päivittämään tänne blogiin enemmän juttuja taloprojektiin liittyen, sillä Google -haulla olen itsekin löytänyt paljon apua omiin pohdintoihini. Luvassa on ainakin kiintokaluste- ja kaihdinfiilistelyä! - DESIGNED BY ECLAIR DESIGNS -